Lokalene

Naustloftet


Naustloftet er 2. etasje i det gamle sjøhuset tilhørende Furre Gaard.


Dette sjøhuset ble en vårdag i 1780 demontert på Nedstrand, (Sjernarøy tilhørte en gang Nedstrand formannskapsdistrikt, men det er jo en annen historie) fraktet i robåter over Nedstrandsfjorden (hvor Alexander Kielland ble senket 18. November 1983, men det er jo også en annen historie) og altså montert opp på Bjergøy - Sjernarøy. Vi har siden dengang tatt godt vare på sjøhuset, så selv om vi rundt 1990 pusset det opp til å kunne huse snaut 100 spisegjester - har vi omhyggelig ivaretatt bygget i sin stil og prakt det fremstod i 1780. Vi har lagt fliser på gulvet, og varmekabler under disse - slik at du ikke fryser på føttene, selv om du sitter og spiser middag i et drøyt 200 år gammelt sjøhus midt på vinteren.

Drøs og Kvil


Drøs og Kvil er vår "ventebar".


D&K ligger i den delen som ble påbygget det originale sjøhuset fra 1780. Påbyggingsjobben ble utført i 1990, og utenom D&K huser denne delen kjøkkenet og baren i 2. etasje samt konferanserom og toaletter i 1. etasje. I Drøs og Kvil har vi sitteplasser til drøyt 30 personer.

Berge

Berge - Konferanserommet som naturlig nok er oppkalt etter Berge Furre, har utsikt direkte til "Svålå" - en utsikt du neppe har opplevd før.


Berge ligger i 1. etasje av den påbygde delen av sjøhuset fra 1780, og er til tross; et moderne utstyrt konferanserom i lyse farger belyst både med kunstig- og dagslys. Du trenger ikke konsentrere deg veldig, for å høre bølgene skvulpe i "svålå" kun en snau meter unna. Konferanserommet er utstyrt med flipover, whiteboard, projektor, lerret, tusjer/penner, klokke, TV/DVD/Video, og selvsagt trådløst internett. Skulle du mangle noe, ta bare kontakt - vi er kjent for å ordne det meste. Ingenting er umulig, det umulige kan bare ta litt lengre tid..

 

Her kan du utarbeide både strategier, visjoner, verdier og slogans, eller rett og slett avholde styremøte - i omgivelser som er litt av den sjeldne sorten.


Kjør debatt!

Seaside

Seaside (Navnet er nytt av året; 2021. Vi har inntil nylig omtalt denne bygningsmassen som "Nye Maritim"..) er naustrekken som ble satt opp i begynnelsen av 1990 da vi bestemte oss for å "gjøre det skikkelig"


Inntil da hadde vi tatt i mot gjester fra fjern og nær, først et hjemmelaget "drivhus", så en innleid rubbhall.  Byggestart var februar, anlegget var ferdigstilt til den offisielle åpningen 9. mai. Daværende reielivsdirektør Kari Thu foretok den offisielle åpning, ved å skjære hodet av en laks. Du kan lese mer om historien, her; nå til de harde fakta om Seaside:


Seaside er en "vandring gjennom tid og trekonstruksjoner for naust og sjøhus", som riksantikvaren i sin tid uttrykte det.


Seaside er altså en naustrekke, bestående av totalt 5 naust. Det første naustet - Krambua, benyttes i dag som lager.


  • Krambua er et sjøhus i to etasjer. Byggemåten kom i middelalderen fra Tyskland, via Danmark. I bruk fra ca. 1700, i sjøhus fra ca. 1800. En spenner bindingsverk 6x6" på 7x6" sviller.


  • Sjøhuset er i en etasje med loft. Byggemåten er en fortsettelse av Krambua. 3 spenner bindingsverk 5x5" Krumvokste knær til avstiving. Her er det plass til ca. 145 gjester.


  • Torka har plass til ca. 95 gjester. Sjøhuset er bygget som en nottørke. Tradisjonelt ble slike tørker bygget av mye spinklere materialer enn hva vi har brukt, samt at vår "nottørke" er tett og ikke blir utsatt for vinkrefter på samme måte som en tradisjonell tørke. 2-delt konstruksjon i både husets bredde og lengde.


  • Furrenaustet har plass til ca. 130 gjester. En etasje. Bygget i målestokk 1:5 av grindahus på Magnussønnens tid for ca. 800 år siden. 9,5 alen bredt og 2o alen langt, Furrenaustet har - når vi ikke har arrangementer eller firmafester - plass til 3 bruksbåter. Konstruksjonen er ettskipet grinda. Bygg av 4 grinder.


  • Bøkkerbua er også en etasje, og har plass til ca. 60 gjester. Byggemåten er brukt siden folkevandringstiden, ca. 400-600 e.kr. Vestnorsk urtradisjon.



Krambua
Sjøhuset
Torka
Bøkkerbua
Furrenaustet